מעוניין לפתוח בית קפה?
פריחתם של בתי הקפה בארץ וכניסתם המאסיבית לענף המסעדנות יצר טרנד חדש ומעניין בתחום הבילוי הישראלי.
להבדיל ממסעדה שבה אנו יוצאים קודם לאכול, בבתי הקפה המצב שונה.
בית הקפה מהווה מקום שבו לקוחות יכולים להיפגש, לדבר, לכתוב או אפילו פשוט לשבת ולצפות בעוברים ושבים…
כיום, עסקני הענף זיהו את המגמה הגדלה והולכת ובבתי קפה רבים נמכרים מוצרים רבים חוץ מקפה, בנוסף נבנו תפריטי בריאות
עשירים עם יותר ערכים תזונתיים וספירת קלוריות.
ככל הנראה, התפתחות בתי הקפה רק תלך ותתחזק בעתיד, על מנת לתת מענה ושירות טוב ללקוח.
איך מוצאים רישיון עסק לבית קפה?
כדי להגיע לדרך הנכונה לפתוח בית קפה מצליח, מומלץ לערוך מחקר עצמאי והתייעצות עם גורמים מקצועיים בבניית קונספט
לעסק, תכנית עסקית, הגדרת קהל יעד ועוד.
לאחר שבעל העסק קבע את המתווה על פיו יוקם בית הקפה, אנו מגיעים לשלב בחירת מקום לעסק שכידוע הוא החלק החשוב
ביותר בתהליך תכנון בית הקפה. במקביל לבדיקות לדוגמת מתחרים פועלים בסביבה, תנועת אנשים באזור וכדו', כבר מהשלב
הזה מומלץ להסתייע באדריכל רישוי עסקים החל מאיתור נכס או מבנה, תכנון העסק, הכנת חומר לרשויות וכן ליווי כולל.
בדומה לקניית דירה על הנייר כך גם הקמת עסק חדש בעסקי המזון (בעיקר בתי אוכל). הדבר מצריך להעביר בקשה לחוות דעת
מקדמית של משרד הבריאות, הכולל: תכנית אדריכלית מפורטת ופרשה טכנית. לאחר אישור התכנית ובהנחה שהכול בסדר ואין
הערות לתיקון, אפשר לומר שעברנו את החלק העיקרי בתהליך.
דרישות ותנאים לקבלת רישיון עסק לבית קפה
בית קפה לפי צו רישוי עסקים (תשע"ג – 2013) משויך למפרט 4.2 א' יחד עם מסעדה, באופן עקרוני אין משמעות לשיוכם באותו
פריט מאחר והדרישות בניהן אינן כל כך זהות.
שטח המבנה כולו שנצרך לבית קפה הוא 45 מ"ר ומעלה, וזאת לפי החלוקה הבאה: מטבח- 10 מ"ר לפחות, מחסן – 6 מ"ר
לפחות, חדר אוכל וחדרי שירות ביחד – 29 מ"ר לפחות.
כמו כן, התנאים מתייחסים למה מותר ואסור למכור במסגרת בית קפה: אסור להכין, להחזיק או למכור מאכלים המכילים מזון מן
החי לרבות דגים, בשר ועוף, למעט נקניק או נקניקיות. אחרת הוא יחשב כמסעדה ושטחם של החדרים יהיה גדול יותר (ראה
במאמר מסעדה).
בית קפה שבו למעלה מ-30 מקומות ישיבה יתווספו למטבח ולמחסן 0.30 מ"ר, וכן לחדר האוכל 0.50 מ"ר לכל מקום ישיבה
נוסף.
בנוסף לאמור ישנה שורה ארוכה של דרישות וסטנדרטים גבוהים שהציב משרד הבריאות, וכדי להימנע ממצב של הוצאת כספים
מיותרת בלא יכולת לממש את פתיחת העסק, מומלץ מאוד להסתייע עם בעל מקצוע אשר יש ברשותו ניסיון מוכח בענף
המסעדנות.
גופים המאשרים הוצאת רישיון עסק:
משרד הבריאות- גורם מאשר
כבאות – גורם מאשר
משטרה – גורם מאשר
רשות המקומית (מח' הנדסה) – גורם מאשר
תוקף הרישיון לבית קפה – 3 שנים (עפ"י צו רישוי עסקים, תשע"ג – 2013)
מה כלול בהגשת הבקשה?
תכנית העסק תכלול:
דפי נתונים וטבלת אישורים, תרשים סביבה ומפת מדידה/ תרשים מגרש, תכנית עסק, חתכים ובמידת הצורך, תכנית נפרדת
להצבת שולחנות וכסאות מחוץ לעסק.
מסמכים נדרשים להגשת הבקשה ברשות המקומית:
חוזה רכישה/ חוזה שכירות.
אישור רשם החברות+ פרוטוקול חברה.
הצהרת בעל מקצוע מוסמך (אדריכל/ הנדסאי בניין).
ייפוי כוח למשרד אדריכלות המטפל בבקשה (ישנן עיריות המחייבות בהגשה ראשונה נוכחות בעל העסק).
הצגת ת.ז. + צילום ת.ז של בעל העסק.
חוות דעת של מורשה נגישות מתו"ס ושירות (במידת הצורך, בכפוף לדרישת הרשות המקומית).
יתכנו מסמכים נוספים שיידרשו ע"י הרשויות המקומיות השונות.